Walvisvaarders dorpen Cruise

Snelle Links

Een cultuurhistorische dagtocht voor jong en oud

Een schitterende vaartocht door het weidse Noord-Hollandse landschap naar Spijkerboor.

In Spijkerboor wordt je opgepikt door de Oldtimer bus die je naar de unieke walvisvaarders dorpen Graft en De Rijp brengt.

Daar staan de gidsen voor je klaar om tijdens de wandeling alles over de rijke historie van Graft en De Rijp te vertellen.

Je bezoekt het kleinste snoepwinkeltje van Nederland in Graft en het stadhuis van De Rijp. Daar kijk je onder het genot van een drankje een leuke film over de geschiedenis van het gebied.

De Oldtimer bus brengt je weer terug naar Alkmaar.

Stuur ons een berichtje of bel 072 515 94 90 voor je eigen ‘dagtocht op maat’. Prijzen op aanvraag.

 • Chevron down Dagprogramma
 • Vanaf 11.45 uur – inschepen – Aan boord van de Amalia in Alkmaar wordt je verwelkomd met koffie, thee of een frisdrankje

  12.00 uur – vertrek per schip vanuit Alkmaar

  12.30 uur – scheepslunch met een kopje soep en lekkere broodjes

  13.30 uur – aankomst kade Spijkerboor

  13.30 uur – overstappen op de Oldtimer bus.

  14.00 uur – rondleiding met gids door Graft en bezoek aan het kleinste snoepwinkeltje van Nederland. Daar krijg je als souvenir een zakje snoep cadeau.

  15.00 uur – transfer naar De Rijp

  15.10 uur – rondleiding met gids door De Rijp en bezoek aan het eeuwenoude Raadhuis. Onder het genot van een drankje kijk je hier naar een interessante voorlichtingsfilm over de geschiedenis van De Rijp en het gebied daar omheen.

  16.30 uur – vertrek Oldtimer vanaf de Beemsterbrug richting Alkmaar

  17.00 uur – aankomst in Alkmaar

 • Chevron down Tijdschema
 • 12:00 uur: vertrek Alkmaar

  13:45 uur: aanvang rondleiding door het Fort

  15:45 uur: vertrek vanuit Spijkerboor

  17:00 uur: aankomst Alkmaar

 • Chevron down Gedetailleerde informatie over Graft en De Rijp
 • Geschiedenis van Graft en De Rijp

  Rond het jaar 800 was de omgeving van de huidige gemeente bedekt met veen.

  Als gevolg van ontginning hiervan door de mens en stormvloeden ontstonden in de regio drie grote meren, het Schermermeer in het westen, de Beemster in het oosten en het Starnmeer in het zuiden.

  Hiertussen lag het Schermereiland, nu ruwweg het grondgebied van de gemeente Graft-De Rijp. Veel inwoners leefden destijds van de visvangst. Na de droogmaking van de meren, in de 17e eeuw, was het geen eiland meer.

  Graft is een dorp in de gemeente Alkmaar in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het aantal inwoners is circa 825. Het dorp heeft enkele oude boerderijtjes.

  Het raadhuis van Graft uit 1613.

  Het raadhuis in renaissancestijl uit 1613 heeft drie trapgevels. Naast het raadhuis vindt men nog grafzerken, een restant van de 17e-eeuwse kerk die hier heeft gestaan. De graven dateren van de 16de tot de 18e eeuw. Deze kerk is in 1951 gesloopt wegens geldgebrek.

  De Rijp

  De Rijp is een dorp in de gemeente Alkmaar, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is de geboorteplaats van Jan Adriaanszoon Leeghwater.

  Geschiedenis

  De Rijp werd eind dertiende eeuw gesticht. De plaatsnaam betekent ‘oeverrand’, De Rijp ontstond aan het zuidelijk deel van de dijk om Schermereiland. De plaats was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend, dankzij walvisvaart,  haringvisserij en de verwerking van hennep

  Haringvisserij

  De haringvisserij (‘de grote visserij’) was een sterk gereguleerd bedrijf. In het Noorderkwartier was alleen de stad Enkhuizen lid van het College van de Grote Visserij. Van de totale Noord-Hollandse haringvloot was ongeveer 25% tot 30% in handen van Rijper rederijen, de rest van reders uit Enkhuizen. De gevangen haring mocht niet in De Rijp worden verpakt voor de export (haringpakkerij); dit diende in Enkhuizen te gebeuren.

  De haringvisserij was geen voltijds bedrijf: ze gaf de vissers slechts drie of vier maanden per jaar werk. De overige maanden hield men zich vaak bezig met de visserij op de binnenmeren (zoals de Schermeer, de Starnmeer en de Beemster). Toen deze werden drooggemalen, verdween deze mogelijkheid en nam ook het aantal Rijper bemanningsleden op de haringvloot af. Ook verdween de rechtstreekse verbinding met de Zuiderzee door deze droogmakerijen.

  Nog tot in de negentiende eeuw werd eens per jaar, als de haringbuizen in het voorjaar uitvoeren, de sluis bij Nauerna opengezet om (brak) water uit het IJ in te laten. Het waterpeil steeg dan voldoende om de buizen te kunnen laten uitvaren van De Rijp naar Edam.

  De laatste haringboot voer uit in 1888.

  Walvisvaart

  De walvisvaart (de ‘kleine visserij’) was in De Rijp mede ontstaan als gevolg van de teruglopende inkomsten uit de haringvisserij. De schepen voeren niet uit van De Rijp, maar vanaf de Zaan en later het IJ. In 1798 werd de laatste expeditie vanuit De Rijp uitgerust.

  Brand in 1654

  In de nacht van 6 op 7 januari 1654 brak een gigantische brand uit in De Rijp. De brand begon in een hennepkloppersmolen. Snel greep het vuur om zich heen en binnen een mum van tijd waren er ongeveer 400 huizen verwoest. Er werd dag en nacht geblust door de brandweer, omdat nog een week lang de vlammen steeds oplaaiden. Door de inspanningen van de burgers, boeren en gezagsdragers vielen er geen slachtoffers en kon de wederopbouw snel beginnen. Het grootste deel van het dorp ging bij deze brand verloren: behalve de circa 700 woningen waren dit ongeveer 100 pakhuizen met olie, teer en hennep, 50 hekelhuizen, 4 bruggen, 5 schuiten, 60 scheepstuigen, 400 netten, 400 bonden hennep, hennepmolens, 4 paarden, 22 koeien en 90 schapen. Enkel de kerk uit 1529 en het raadhuis uit 1630 overleefden de brand en staan er nu nog. Een door Egbert van der Poel gemaakt schilderij van de brand is te bezichtigen in Museum In ‘t Houten Huis.

  Bestuurlijke indeling

  Van 1817 tot 1970 was De Rijp een zelfstandige gemeente. Daarna fuseerde De Rijp met het naastgelegen Graft tot de gemeente Graft-De Rijp en later met de Gemeente Alkmaar.

  Bron: Wikipedia

 • Chevron down Annuleringsvoorwaarden
 • Annuleringsvoorwaarden voor boeking tot 10 personen

  • De Cliënt kan de boeking schriftelijk of mondeling annuleren.
  • De Cliënt kan de boeking van een combinatie van arrangementen of een pakket alleen in het geheel annuleren en niet ieder deel afzonderlijk.
  • Indien de boeking minstens 24 uur voor vertrek wordt geannuleerd, dan ontvangt de Cliënt 100% van het factuurbedrag retour.Indien de boeking minder dan 24 uur voor
  • vertrek wordt geannuleerd, dan ontvangt de Cliënt geen geld retour.

  Annuleringsvoorwaarden voor boeking vanaf 10 personen

  • De Cliënt kan de boeking schriftelijk of mondeling annuleren
  • De Cliënt kan de boeking van een combinatie van arrangementen of een pakket alleen in het geheel annuleren en niet ieder deel afzonderlijk.
  • Indien de boeking minstens 7 dagen voor vertrek wordt geannuleerd, dan ontvangt de Cliënt 100% van het factuurbedrag retour of een creditnota.
  • Indien de boeking 3-6 dagen voor vertrek wordt geannuleerd, dan ontvangt de Cliënt 50% van het factuurbedrag retour of een creditnota.
  • Indien de boeking minder dan 3 dagen voor vertrek wordt geannuleerd, dan ontvangt de Cliënt geen geld retour.

  Annuleren door Alkmaar Cruises

  • De klant ontvangt een terugbetaling of creditnota van 100% in geval van annulering vanwege weersomstandigheden of andere onvoorziene omstandigheden.